На 21 ноември Google Doodle почита китайския австралийски хирург д-р Виктор Чанг

...
На 21 ноември Google Doodle почита китайския австралийски хирург д-р Виктор Чанг
Коментари Харесай

Д-р Виктор Чанг - иноваторът, дарил с нови сърца милиони

На 21 ноември Гугъл Doodle почита китайския австралийски хирург доктор Виктор Чанг по случай годишнината от рождението му. Той е прочут като пионер на сърдечната и трансплантационната хирургия. Затова ще ви разкажем повече за неговия живот, работа и нововъведенията, които вкарва в медицината.

Д-р Чанг е австралийски хирург от китайски генезис, който е запомнен с приноса си към медицината, в това число с създаването на налична изкуствена сърдечна клапа и сполучливи сърдечни трансплантации.

Той е роден през 1936 година на 21 ноември. Връзката на доктор Чанг с медицината може да се отдаде на житейски условия, които го карат да развие интереса си към тази област още в ранна възраст. Свидетел на бавната и мъчителна гибел на майка си, страдаща от рак на гърдата, когато е единствено на 33 години, е най-значимото събитие в младия живот на Виктор Чанг и оказва главно въздействие върху решението му да учи медицина.

Our favourite Гугъл doodle yet! Dr Victor Chang honoured today, on what would've been his 87th birthday, for his pioneering role in modern heart surgery:
— Victor Chang Cardiac Research Institute (@VictorChangInst)
Д-р Чанг учи медицина и хирургия в Университета в Сидни. Започва образованието си в ординатура в болница " Сейнт Винсент " и работи в няколко лечебни заведения по света. През 1972 година се завръща в Австралия и става кардиоторакален хирург в болничното заведение " Сейнт Винсент " в Сидни.

Разработената от доктор Чанг изкуствена сърдечна клапа е доста по-евтина от предходните модели. Това я направи световно налична за потребление в животоспасяващи процедури.

През 1951 година, на петнадесетгодишна възраст, с цел да избегне политическите разтърсвания в Хонконг по това време, татко му го качва на параход, който се насочва към непознатите крайбрежия на Австралия. Пристига три седмици по-късно, без да приказва британски, и посредством собствен родственик е записан в гимназията " Christian Brothers " в Луишам. През 1962 година се дипломира в университета в Сидни с бакалавърска степен по медицина и хирургия. През 1984 година, 10 години откакто асистира при трансплантация на сърце в болничното заведение " Сейнт Винсент " в Сидни, Виктор управлява екип, който прави това, което се смята за първата сполучлива трансплантация на сърце в Австралия. Пациентът е Фиона Кут, която по време на интервенцията е на 14 години. Две години по-късно Кут получава още една сърдечна трансплантация. Понастоящем тя е най-дълго оживелият реципиент на сърдечна трансплантация в Австралия.

Today, we reflect on the remarkable life of Dr. Victor Chang, a visionary in cardiovascular medicine. His pioneering work as a cardiac surgeon touched countless hearts and paved the way for advancements in healthcare.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР